Eben-Emael & de Voerstreek


B&B Rue Haute bij Marc en Ilonka
B&B Rue Haute bij Marc en Ilonka

Dit jaar verkenden we de Voerstreek. Onze uitvalsbasis werd Eben-Emael, bekend voor zijn fort uit WO II. We verbleven er in B&B Rue Haute bij Marc en Ilonka. Een Belgische B&B met een franse naam, gerund door Nederlanders. Dit kan niet anders dan goed zijn. De B&B bij Marc en Ilonka is zeer ruim en heeft een grote tuin waar het aangenaam zitten is als het goed weer is natuurlijk. Kamers zijn comfortabel en ontbijt is uitgebreid. Een aanrader. Onze eerste avond gingen we iets eten over de grens in Maastricht in restaurant 'Café con Leche'


Luik aan de boorden van de Maas.
Luik aan de boorden van de Maas.

De eerste dag van ons weekendje weg verkenden we 'de vurige stede' Luik. Niet zomaar een groezelige oude industriestad, nee integendeel. Luik heeft veel te bieden: zijn oude binnenstad die heel fraai is. Wandel naar de citadel en je hebt een prachtig zicht op deze stad aan de oevers van de Maas. Als je de oude binnenstad verkent, vergeet dan zeker niet de kleine steegjes 'les impasses' zoals 'impasse de l'ange' en 'impasse de la couronne' die eigenlijk met elkaar verbonden zijn.  Je hebt twee wandelingen doorheen de stad. De eerste vertrekt op Place St.Lambert waar je ook het 'office du tourisme' vindt en de tweede wandeling vertrekt op 'place de la Cathédrale'. Ook de shopper vindt er zijn gading want alle grote winkelmerken zijn aanwezig.


De prachtige Voerense natuur
De prachtige Voerense natuur

 De tweede dag was wandeldag. We wandelden in de voormiddag de bekende 'bronnenwandeling'. Dit is een van de mooiste wandelingen die ik in België gedaan heb. Veel afwisseling en prachtige zichten op de schitterende Voerense natuur. De wandeling vertrekt in St.Martens Voeren en wij gebruikten de 'wandelnetwerkkaart 'de Voerstreek'. De nummers voor de wandeling zijn: 48-54-67-66-65-64-63-62-60-55-47-91.

Nadien reden we nog naar Teuven waar we nog een tweede wandeling deden. Iets minder mooi. Maar Teuven is wel een leuk dorp met een aantal leuke herbergen of restaurants waaronder 'Moeder de Gans' dat een aanrader is met een prachtig interieur. Doen!


Laatste dag van ons weekend gingen we dan de grens over naar Maastricht. Maastricht is een zeer leuke wandelstad. We gebruikten het boekje '100% Maastricht' om de stad te verkennen. Het oude stadsgedeelte ligt in het Jekerkwartier. Shoppers vinden hun gading rondom het 'Vrijthof, het centrale plein in Maastricht en niet zo ver van de universiteitsbuurt. Maastricht heeft ook tal van leuke pleintjes met terrasjes. Niet ver maar meer dan de moeite.