Gors Opleeuw - As


Gors Opleeuw
Gors Opleeuw

We wilden er eens tussenuit dus waarom eens niet in eigen land. We kozen voor Limburg. We verkenden de streek rond Genk: te voet en met de fiets. We verbleven twee nachten in Hotel Mardaga in As. Zeer goed hotel met een schitterende keuken.

We reden van Gent rechtstreeks naar Gors Opleeuw, een klein dorp waar men een heerlijke wijn maakt. Ik ben al langer in het bezit van de heerlijke Clos d'Opleeuw van Peter Colemont en wilde wel eens zien waar die heerlijke Chardonnay werd geteeld. In Gors is een zeer goede bed & breakfast 'De Pastorie' maar die was reeds volzet. Op het terras genoten we van een heerlijke 'Ter Dolen' en nadien maakten we in de wijde omgeving een wandeling. Veel wandelingen passeren aan de Pastorie. Je vindt er trouwens ook een bord met alle wandelingen in de buurt.


Het oude station van As(ch)
Het oude station van As(ch)

Na onze wandeling reden we nog door naar Tongeren voor een kort bezoek. 's Avonds genoten we van een heerlijk diner met lekkere wijnen in Mardaga waar ze wel iets kennen van 'bijschenken' :-).

's Anderendaags maakten we in de wijde omgeving van As een zeer mooie fietstocht. We gebruikten hiervoor natuurlijk het goed uitgeruste fietsknooppuntennnetwerk van Limburg.

Vertrekpunt was ons hotel en het oude station van As. Onze nummers: 41-60-55-48-49-50-56-57-51-52-53-58-140-63-61-60-41. Dit is een zeer mooie route (+-70 km) waar bij je 's lands enige Nationale Park doorkruist: de Hoge Kempen en verder passeert in de dorpen Dilsen-Stokkem, Leut, Eisden, Kotem, Uikhoven, Rekem, Opgrimbie... Op deze route rijd je 80% op afgelegen wegen temidden mooie natuur. Regelmatig passeer je ook leuke cafeetjes.

De volgende dag wandelen we in het nationale park 'De Hoge Kempen'. We deden de langste wandeling van 10 km. Alle wandelingen staan zeer goed uitgepijld. Je waant je hier echt in een ander land. Zeer mooi park dat op zijn schoonst is in augustus en september als de heide in bloei staat. Een must!