Vandaag stonden de piramides, de Citadel en Islamitisch Caïro op het programma. Voor het bezoek aan de piramides had ik met de (louche) verantwoordelijke van het hotel een prijs afgesproken voor vervoer van en naar en onbeperkte tijd ter plaatse. We waren vroeg vertrokken omdat ik ook tickets voor de grote piramide wilde. Per dag laten ze maar een beperkt aantal toeristen toe . Eigenlijk is er weinig te zien binnen in de piramide. Maar je hebt toch wel een raar gevoel omdat je niet echt weet waar je je bevindt. Het is er ook enorm zweterig en het ruikt er naar muffe toeristen.
Tijdens de rit naar de piramides heb je zicht op het (arme) plattelandsleven. Alles staat nog in het teken van de landbouw. Volgens onze taxichauffeur is Egypte een heel rijk land maar zijn er gewoon veel te veel mensen waarover de koek moet worden verdeeld. Officieel zijn er ongeveer 69 miljoen inwoners maar volgens hem zijn er minstens 80 miljoen. Taxichauffeurs…altijd weer een leuke ervaring. Eenmaal aangekomen in de wijk Gizeh word je direct geconfronteerd met de piramides en dat valt een beetje tegen. De huizen staan bijna tot aan de voet van de piramides gebouwd waardoor je een wijds gevoel ontbeert. Het blijven natuurlijk immense bouwwerken zeker als je weet dat de grote piramide (Cheops) ongeveer 2 miljoen blokken bevat van minstens 2 ton!! Voorzie voldoende water als je de piramides bezoekt want je hebt er weinig of geen schaduw. Hoewel er veel volk staat moet je zeker naar de ‘panorama view’ gaan. Wij deden dit tevoet en niet zoals de meesten met de auto. Ga niet tot waar alle toeristen staan maar blijf er een beetje voor zodat je de mooiste foto’s kan maken. Vandaar te voet naar de Sfinx voor nog een paar laatste foto’s van de omgeving.
Vol stof en zwetend gingen we dan met onze privéchauffeur naar de Citadel. Net voor we de Citadel binnengingen kochten we wat proviand en fruit als middaglunch. De Citadel is schitterend voor zijn view over de stad. Vanaf de Citadel neem je dan een taxi tot aan Bab al Futur – een van de ingangspoorten van Islamitisch Caïro. Hier binnenwandelen is net zoals terug keren naar de middeleeuwen. Hier gaat het er ook hectisch en chaotisch aan toe maar het is veel authentieker dan de rest van Caïro. Proper kan je het niet echt noemen vandaar ook waarschijnlijk dat hier weinig toeristen lopen. Tussen de marktkraampjes en het vele vuil ontwar je nog vele islamitische bouwwerken die een bezoekje meer dan waard zijn. Maar ergens een terrasje zoeken en het dagelijkse leven gade slaan loont al evenzeer de moeite. Voor de kinderen was dit wel echt een cultuurschok en niet alleen voor hen. Als je hier voor de eerste keer doorwandelt, slik je wel even want dit is toch wel een andere wereld. Een aanrader! Wil je wat meer rust, ga dan naar Koptisch Caïro. Dit christelijke deel van Caïro ademt een rustige sfeer uit en een bezoekje aan de hangende kerk ‘al Muallaqa’ is een must. Vandaar uit kan je dan makkelijk naar Fustat – de pottenbakkerswijk. Binnen de korste keren word je wel ergens binnengeroepen en kan je de pottenbakkers aan het werk zien. Zeker doen en als je dan nog een kleinigheidje koopt, kan het helemaal niet meer stuk. Koptisch Caïro bezoek je makkelijk met de metro.
’s Avonds namen we de nachttrein naar Aswan. Een rit van 15uur (althans die dag). Je neemt de trein in Ramsesstation wat makkelijk bereikbaar is met de metro.een taxi.