Reisroute


Gyeonbukgung Palace - wissel van de wacht
Gyeonbukgung Palace - wissel van de wacht

We startten onze reis in Seoul, een wereldstad met meer dan 11 miljoen inwoners. Onze guesthouse hier was Beewon Guesthouse. Wat je zeker moet doen zijn de paleizen Gyeonbukgung en Changdeokgung. Deze bevinden zich te midden van de hedendaagse hoogbouw en zo ervaar je meteen de historische rijkdom van Zuid-Korea. Een bezoek aan de N'Seoul Tower mag zeker niet ontbreken. Ga er net voor zonsondergang, dan zie je de overgang van dag naar nacht op deze immense toren die hoog opreist van uit het Namsan Parc. Seoul heeft ook verschillende wijken die gemakkelijk te bereiken zijn met het schitterende metronetwerk. Er bestaan zeer goede apps hiervoor. Een DMZ-tour (Demilitarized Zone) naar de grens is ook wel een must, al was het maar om een blik te werpen op een van de meest geïsoleerde landen ter wereld, nl. Noord-Korea. Kies voor de Panjemon tour. De tour op zich is niet slecht maar het wordt een commerciële bedoening. Meer weten over Seoul? Met een goede reisgids kom je ver in deze schitterende stad.


Bovenaanzicht op Guinsa
Bovenaanzicht op Guinsa

Met het perfect georganiseerde openbaar vervoer (bus) reden we nadien naar Danyang. We overnachtten in het Rio 127 guesthouse (vroegere Rivertel). Hier bezochten we de grotten van Gosudonggul en Guinsa, het grootste tempelcomplex van Zuid-Korea.

's Anderendaags maakten we een dagtocht in het schitterende Sobaeksan National Parc.


Cheongnyangsan Provincial Parc
Cheongnyangsan Provincial Parc

Na Danyang stond Andong op het programma. Andong is een vrij grote provinciestad vooral bekend omwille van het Hahoe Village. Dit is een dorp dat nog zou moeten leven volgens de waarden en tradities uit het verleden maar ik vind dit zeker geen must. Het voelt nogal Bokrijkachtig aan. Wat wel een bezoek waard is, is het Cheongnyangsan Provincial Parc met daarna een bezoek aan Dosan Seowon Confucian Academy. Dit is een school waar nog het Confucianisme wordt onderwezen. De academy ligt in een prachtige vallei en is ook gemakkelijk te bereiken met de bus. In het provinciale park kan je zeer mooie wandelingen maken en het is ook iets minder druk dan in de nationale parken.

In Andong overnachtten we in Happy Guesthouse.


Mount Namsan
Mount Namsan

Gyeongju was onze volgende stop. Dit is het openluchtmuseum van Zuid-Korea waar heel wat zaken te bezoeken zijn die op de lijst van Unseco Werelderfgoed staan. Een bezoek aan de tempel van Bulguksa mag zeker niet ontbreken maar doe het dan niet in het weekend. Verder kan je ook nog naar het Tumuli Parc, met zijn met gras begroeide berggraven (niet echt een must). Voor een paar pittige maar mooie wandelingen moet je naar Mount Namsan nabij Samneung. Hier kan je een dag lang wandelen door verschillende wandelingen met elkaar te verbinden. Zeker een aanrader en slechts op 10 min van het stadscentrum. Ons guesthouse: Homo Nomad 


Haeinsa tempel
Haeinsa tempel

Hoogtepunt van onze reis was de tempelstay in Haeinsa. Dit is de oudste tempel van Zuid-Korea en tevens Unesco werelderfgoed. De tempel ligt temidden van het Gayasan National Parc. Zeker in de herfst is dit park van een ongekende schoonheid door de kleurschakeringen in het bladerdak van de bomen. Supermooi. De tempel en zeker de wandelweg er naartoe zijn meer dan de moeite. De tempelstay zeker een ervaring om kennis te maken met het leven van boeddistische monikken. Het vroege opstaan moet je er maar bijnemen. Alvorens terug te keren naar Seoul maakten we nog een tussenstop in Jeonju, bekend voor zijn rijstgerecht 'bibimbap'. 'Hanok Maul' of het oude stadscentrum is leuk om te bezoeken en zeer rustig. In oktober heb je er tevens het driedaagse bibimbap festival. Hier overnachtten we in Jeonju Guesthouse.