Reisbeschrijving


Met SAS-airlines vlogen we via Kopenhagen naar Bangkok. In Bangkok sliepen we in het Buddy Lodge hotel op Khao San Road. Dit is het kloppende hart van Bangkok. Je zit hier ook vrij centraal om de voornaamste bezienswaardigheden te bezoeken. Goedkoopste manier is nog altijd de taxi en niet de tuk tuk. De eerste dag bezochten we Wat Pra Kheo en het Grand Palace. Massa volk maar toch zijn de gebouwen de moeite. In de namiddag stonden Wat Pho en Wat Arun op het programma. Voor deze laatste moet je de Chayo Praya rivier oversteken.

De tweede dag opteerden we voor een fietstocht in Bangkok via ABC Amazing Bangkok Cyclists. Dit is zeer de moeite omdat je op plaatsen komt die je anders nooit zou bezoeken. Je doet geen traditionele hoogtepunten aan, maaar wordt eerder geconfronteerd met het dagelijkse leven van de Thai. Aan de andere kant van de rivier kom je dan in het groene gedeelte van Bangkok en dit staat echt in schril contrast met hectische van de binnenstad.


Vanuit Bangkok vertrokken wij de derde dag met een privé taxi naar Ayyuthaya nadat we in de voormiddag nog Chinatown en een boottocht op de stinkende Khlongs (kanalen) hadden gedaan. Dt moet je zeker doen. In Ayyuthaya had ik het hotel Bann Kunpra geboekt. Niet slecht maar boek zeker een kamer met airco. Het eten was er wel heel lekker. In Ayyuthaya bleven we 1 dag en we bezochten we het historische park dat uitgeroepen is tot Unesco Werelderfgoed. De ideale manier om dit te doen is met de fiets omdat de bezienswaardigheden (Chedi's, stupa's in Khmerstijl) toch wel verspreid liggen over de stad. De mooiste: Wat Phra Mathathat, bekend voor het Boeddha beeld vergroeid in lianen, Wat Phra Si Sanphet vooral bekend omwille van de drie mooie chedi's en als laatste een van de mooiste Wat Chai Wathanaram dewelke doet denken aan de Khmertemple in Angkor Wat.


Via openbaar vervoer (bus) reden we naar Sukhotai. Daar verbleven we in het schitterende Sabaidee Guesthouse. Dit staat in veel reisboeken bij de goedkope hotels, maar het levert heel wat kwaliteit. Ook hier best een kamer met ontbijt. Keuken is superlekker. In Sukhotai bezochten we ook met de fiets het historische park. Zeker de moeite, al vonden wij Ayyuthaya iets mooier. Toch blijft het een must en zeker verder doorrijden naar de tempels achteraan de stad. Je fiets daar in een zeer mooie en groene omgeving met de bergen op de achtergrond. De tweede dag deden we terug een fietstocht in het platteland. Zo zie je terug het echte leven. Iedereen was volop bezig in de rijstvelden wat toch wel noeste arbeid is. De fietstocht duurt ongeveer een halve dag maar je ziet heel veel als je natuurlijk de tijd er voor neemt. Ook overal waar je komt, steeds weer die vriendelijke bevolking. In de namiddag reden we nog wat rond in de stadskern en deden we ons tegoed aan al het lekkers dat er aan de diverse kraampjes werd verkocht.


Onze volgende halte was, hoe kan het ook anders, Chiang Mai in het noorden. Deze stad is de ideale uitvalsbasis voor korte of langere trektochten. Hier verbleven we in Yourhouse Guesthouse bij Sin, de gastvrouw. Ideaal hotelletje in he hart van de oude stad. Zij organiseerden voor ons de 3-daagse trekking. Dit is toch wel een hoogtepunt van de reis. Je maakt een trekking in het berglandschap en overnacht bij etnische minderheden die hierdoor een beetje bijverdienen. De omgeving van Chiang Mai is heel mooi en veel aangenamer van temperatuur. Het is er natuurlijk wel iets vochtiger maar als je je reis doet in onze volgorde ben je al goed geacclimatiseerd tegen dat je in Chiang Mai toekomt. De laatste dag van onze trekking deden we een bamboerafting. Door de vele regen van de laatste dagen was dit echt wel een spectaculaire onderneming. De laatste dag in Chiang Mai huurden we een brommer om een tripje van om en bij de 60km te doen in het berglandschap dat Chiang Mai omringt. Je bezoekt er ook enkele dorpen van etnische minderhedenzoals de 'longnecks' maar ik stel mij vragen bij de authenticiteit er van.

's Avonds namen we een binnenlandse vlucht via Air Asia naar Phuket. Daar namen we de boot naar een klein maar zeer mooi eiland 'Ko Yao Yai' ver weg van de grote toeristenstromen op Ka Samet of Ko Samui. We verbleven er in een resort die op een ecologisch verantwoorde manier was gebouwd: Ko Yao Yai Village. Hier was het relax gedurende een drietal dagen. We deden wel een leuke en alweer spectaculaire boottocht (omwille van kleine storm) met een lokale visser Mr. No. Die brave man verloor vrouw en kind en 8 vingers tijdens de Tsunami.

Thailand, we keren nog wel eens terug!