Extremadura en Toledo


Trujillo was de eerste stop. Deze prachtige oude stad gelegen op een berg is een pareltje in Extremadura. Trujillo is niet zo groot. Bekend is zijn 'plaza mayor' met het standbeeld van Pizarro. Het is heerlijk slenteren door de kleine steegjes en zeker bij valavond of wanneer de zon opkomt. Dan krijg je de mooiste kleurschakeringen. Hier vind je nog rust alsof de tijd hier toch een beetje stilstaat.


Nadien reed ik door naar Cáceres. Dit is ook een oude stad op nauwelijks 50km van Trujillo. De oude stad is ook de moeite om door te slenteren alleen had ik de pech dat er een festival (Womad-festival) was en bijna voor elk gebouw of monument een tent stond opgesteld. Het gaf natuurlijk wel sfeer aan de stad. Omwille van de drukte ben ik er 's morgens heel vroeg vertrokken. Cáceres heeft ook een groot plaza mayor met daarrond de oude stad gebouwd.


Hoogtepunt voor mij was het bezoek aan het Nationaal Park van Monfragüe. Dit park is voornamelijk bekend voor zijn grote populaties gieren en arenden. Maar je treft er ook heel wat andere vogels. Bekend is natuurlijk 'el salto del gitano'. Dit is een enorme rots waarop tientallen gieren en arenden nestelen. Hier heb ik een paar keer staan genieten. Om het park te bezoeken rij je best door naar Villareal de San Carlos. Hier vertrekken drie wandelingen die het park doorkruisen. Ik deed er alle drie de wandelingen: Cerro Gimio (7,5km) - el Castillo (16km) en La Tajadilla (8,5 km). Het mooiste uitzicht heb je vanop de top van Cerro Gimio. Als je vroeg genoeg vertrekt kan je daar uren alleen zitten en genieten van al het moois en de rondcirkelende gieren en arenden. Een plek om nooit te vergeten. Ik heb enorm veel vogels gespot. Van velen ken ik niet eens de naam. Hierbij een opsomming van de vogels die ik wel herkende: vale gier, monniksgier, aasgier, spaanse keizersarend, rode wouw, zwarte wouw, grijze wouw, bonneli's arend, keizersarend, dwergarend, torenvalk, zwarte en witte ooievaar, veldleeuwerik, boomleeuwerik, kuifleeuwerik, putter, blauwe ekster, geelgors, roodstuitzwaluw, rotszwaluw, boerenzwaluw, hop, scharrelaar, blauwe rotslijster, ... 


Eerst haalde ik Annick op in Madrid en nadien reden we door naar Tolédo. Dit is een van de oudste steden van Spanje en is inderdaad een bezoekje meer dan waard. De stad heeft verschillende toegangspoorten maar 'Puerto Bisagra' is toch veruit de mooiste. De kathedraal en het 'Alcázar' domineren de prachtige skyline van deze stad. Wij sliepen op de rand van de omliggende heuvels en hadden een prachtig uitzicht op Toledo. Als je eens lekker wil eten dan moet je zeker naar Restaurant Hierbabuena. Je hebt rondom de stad ook enkele wandelpaden aan de Taag. Zeker een must als je eens wil ontsnappen aan de drukte van de stad. In de stad, die Unesco werelderfgoed is, ligt ook het museum van 'el Greco'. Het leuke aan Tolédo is dat er achter elke hoek wel een leuk terras ligt waar het heerlijk afkoelen is met een café con leche of wat dacht je een ... cerveza :-)


Op ongeveer anderhalf uur rijden van Toledo ligt het grootste nationale park van Spanje: NP Cabañeros ook wel de Serengeti van Spanje genoemd. Het bezoekerscentrum (Casa Palillos) ligt nabij Pueblo Nuevo del Bullaque. Dit is de ideale plaats voor verkenning van het park met 4x4. Wil je wandelen dan zijn er betere plaatsen om te starten. Wij deden de prachtige 'one way' wandeling in Navas de Estena. Maar er zijn nog goede vertrekplaatsen zoals Los Navalucillos. Na onze wandeling deden we ook nog wat sightseeing met de wagen en het mag gezegd: prachtig park. Echt een aanrader maar ondanks de grootte iets te weinig wandelmogelijkheden. Ook hier heb je grote kolonies gieren waar we immens van genoten hebben zeker als er eentje pakweg 10m boven je hoofd over suist.