Reisverhaal: Luxor - de tempels


Vandaag houden we het rustig en brengen we eerst een bezoek aan de grootste tempel van Egypte namelijk Karnak. Je kunt de tempel perfect vanuit het stadscentrum te voet bezoeken. Je wandelt langs de corniche. Het meest indrukwekkende is de Hyposstyle Hall of de Zuilenzaal. Dit is een zaal met 136 zuilen. Je moet met ongeveer 7 personen zijn om 1 zuil te omvatten. Megalomane oude Egyptenaren! Echt een schitterend stukje bouwwerk. Hier en daar zie je nog de originele beschilderingen. In zijn oospronkelijke staat moet dit fenomenaal mooi geweest zijn. In het hartje van de tempel staat ook een prachtige obelisk geweid aan de enige vrouwelijke farao namelijk Hatshepsut. Neem je tijd voor een bezoek want er is heel wat te zien. Als je terugkeert, breng dan een bezoek aan het kleine maar zeer degelijke 'Mummificatiemuseum' dat ook gelegen is op de corniche.

Na het bezoek en na een kleine lunch gingen we wat zwemmen in het Emiliohotel. Nadien ging ik met Lynn en Syl er even alleen op uit en gingen we naar de markt van de locals. Daar hebben ze hun ogen uitgekeken. Het vuil ligt er gewoon overal op de straten en natuurlijk zijn de geuren niet zoals bij ons. Maar dit moet je zeker eens doen want dergelijke taferelen vormen het echte Egypte. Hopelijk wordt dit niet afgeschermd door de alweer megalomane bouwwoede van de huidige 'farao' van Luxor.

 

's Avonds bezochten we dan Luxortempel. Deze is dan heel mooi verlicht en er zijn veel minder toeristen. Je ziet nog heel duidelijk de sfinksengalerij die oospronkelijk in verbinding stond met de tempel van Karnak. Tegen dan zijn de temperaturen weer ok en dan - hoe kan het anders als je met drie dames op stap bent - is het ideaal om te gaan shoppen in de tientallen souvenirshops. Aan u om er de juiste en echte uit te halen. Maar het is leuk en vooral dan het onderhandelen.  

 

We sloten onze culturele dag af op ons terras. Morgen vroeg op want dan staat een bezoek aan de Vallei der Koningen op het programma.