Guimarães


Citânia de Briteiros
Citânia de Briteiros

Leuke stad met een klein oud centrum bestaande uit kleine straatjes met leuke binnenpleintjes. Dit was de vroegere hoofdstad van Portugal en op één van de huizen zie je nog staan ’Aqui nasceu Portugal’. De binnenstad van Guimarães is uitgeroepen tot werelderfgoed maar dit vind ik (persoonlijk) een beetje overdreven.
Een goede parking vind je naast het ‘Castelo’ wat trouwens gratis te bezoeken is. Naast het ‘Castelo’ vind je het ‘Paço dos Duques’ wat bekend is voor zijn ietwat ongewone hoge schouwen van 39m. Net zoals in andere steden in Noord-Portugal vind je hier heel wat kerken. Guimarães is op zijn schoonst bij valavond als in de kleine steegjes de straatlantaarns gaan branden en dan is het iets meer werelderfgoed.
Na het bezoek aan Guimarães kan je nog makkelijk naar Citânia de Briteiros. Dit is een oude Keltische nederzetting die vrij goed bewaard gebleven is maar ook deels heropgebouwd. Is het meer dan een hoop stenen? Dit moet je zelf uitmaken maar je hebt wel mooie uitzichten. In de buurt kan je ook een wandelpad volgen genaamd naar de nederzetting. Op weg naar Citânia zie je voldoende wegwijzers naar dit wandelpad. Mooie omgeving maar wel doen met goede wandelschoenen.


Braga

Het Rome van Portugal met ook op elke hoek een kerk. Heeft ook een leuke binnenstad. Volg bij het binnenrijden van Braga (en andere steden) ‘centro’. Parkeer daar je wagen onder het centrale plein (Praça da Liberdade) met de grote fontein voor het stadshuis. Zeker gaan bezoeken is de ‘Sé’ of de grote kathedraal en daar het majestueuze orgel gaan bewonderen. Meer dan de moeite. Voor de rest slenter je gewoon door de vele kleine straatjes met of zonder de kaart die je krijgt op de toeristische dienst. Deze is ook gelegen op het centrale plein links tegenover het stadshuis op de Avenida da Liberdade.
Braga zeker combineren met een bezoek aan ‘Bom Jesus’ ongeveer 4 km buiten het centrum richting Chaves. De beklimming van deze kathedraal doen te voet en niet zoals vele (luie) toeristen met een busje.


Viano do Castelo

Leuke havenstad met een levendig oud centrum met terug heel wat kleine steegjes en binnenpleintjes. Hier dacht ik lekkere visschotels te kunnen eten maar ik ben een beetje teleurgesteld wat dat betrof. Een vorig bezoek aan Portugal bracht ons in Nazaré en dat is meer een havenstad. In Viana do Castelo zeker naar de Miradouro de Santa Luzia gaan. Dit is op ongeveer 4 km buiten het centrum. Je kunt er met de wagen naartoe, met een kabelbaan of ook te voet. Boven staat een grote kathedraal en je hebt een schitterend zicht op de omgeving. Als je in VdCastelo een strand zoekt moet je ofwel een overzet nemen ofwel buiten de stad rijden. Er wel rekening mee houden dat het bijna altijd strakke wind is. Viano do Castelo is perfect te combineren met Ponte de Lima wat ook een leuk stadje is om te bezoeken. Wil je wandelen in deze buurt moet je er een daguitstap van maken.