Porto

Porto
Porto

Meer dan een bezoek waard. In veel reisgidsen staat beschreven dat er veel files zijn maar ook hier, wie vroeg vertrekt heeft daar weinig last van. Wij waren heel vroeg vertrokken en kwamen rond 07.30u al aan en hadden niks van files. We parkeerden op 1km van de beroemde brug 'Ponte Luiz I' in een centrale ondergrondse parking. Zeker doen en niet zoals sommigen zeggen eerst naar de luchthaven en daar via de metro naar het stadscentrum.
In de reisgidsen staat voldoende uitleg over de verschillende bezienswaardigheden. Wat zeker aan te raden is, is een boottocht op de DOURO. Dagtochten zijn niet zo goedkoop maar wel de moeite waard.
Wat je ook zeker moet doen is een bezoek brengen aan een van de vele porthuizen. Doe niet zoals veel toeristen die zich laten leiden door de bekende namen zoals ‘Sandeman’. De rondleidingen daar zijn niet zo goed en heel commercieel ingesteld. Neem er een minder gekende uit en geniet van het proeven. Wij deden: ‘Croft’ en ‘Graham’s’. Zeker de laatste was top que ontvangst en service. Dit porthuis biedt ook een shuttle aan die vertrekt aan de Pont Luiz I of je wandelt er te voet naar toe (ongeveer 1,5km van aan de brug). Wandel ook zeker over de brug op de bovenste verdieping. Vandaar heb je een prachtig zicht op de stad.
Zorg ervoor dat je de stad verlaat voor 18.00u – 19.00u want dan komen de files eraan. Beter is een goed restaurant te zoeken en na de drukte te vertrekken.


Amarante

Net zoals de vorige steden leuk maar niet overweldigend. Het bevat nog heel wat oude huizen met smeedijzeren balkonnen. Eigenlijk is de ‘vinho verde’ (bekende witte wijn) van daar afkomstig. De binnenstad is plezant om door te wandelen en heeft ook nog heel wat oude herenhuizen.
Wat zeker aan te bevelen is: de treintocht vanuit Livração naar Amarante (+- 25min) en gaat dwars door het dal van de Tamega.


Barcelos

Barcelos
Barcelos

Vooral bekend omdat daar de grootste markt van Portugal zich bevindt. De markt is leuk om op rond te slenteren maar het ontbreekt een beetje aan lokale artisanale producten. Wij vonden het stadje ook een bezoek waard. Maak er gewoon een leuke daguitstap van. Vertrek wel vroeg zoniet geraak je verzeilt in lange files want ze komen van heinde en verre naar deze markt. Wij waren om 08.00u al ter plaatse en gingen rustig ontbijten. Vanaf 09.00u wordt het alsmaar drukker. In Barcelos kan je ook het traditionele ‘haantje’ kopen. Koop het niet aan eender welk marktkraam maar vergelijk eerst want de ene zijn al mooier beschilderd dan de andere. Reken op ongeveer 10 a 15 euro voor een mooi exemplaar.