Rondreis Spanje


In 2016 deden we een drieweekse rondrit in Castilla La Mancha - Extremadura en Castilla y Léon. We hadden op voorhand onze route uitgestippeld en de hotels vastgelegd, sommige via Booking.com en andere gewoon via het internet. We reden met de eigen wagen en vertrokken van uit Gent. Onze eerste stop was net voor de Spaanse grens in Escource, een eenvoudige B&B ideaal als tussenstop. Deze eerste etappe was net over de 1000 km. 's Anderdaags reden we door naar Segovia, onze eerste echt stopplaats in Spanje. Daar sliepen we in San Antonio el Real. Zeer mooi hotel en op wandelafstand van de oude stad. Als je Segovia binnenrijdt, zie je direct het belangrijkste symbool nl. het aquaduct uit de tijd van de Romeinen en nu Unesco werelderfgoed.


Segovia is echt een must, zeker het oude stadsgedeelte. 's Anderendaags reden we dan door richting Guadalupe met een stopover in Avila. Dit vonden we dan veel minder dan wordt beschreven. De stadsomwalling is natuurlijk imposant maar van de oude stad blijft maar weinig charme over. Het was een korte tussenstop. In Guadalupe boekten we de B&B Hostal Alba Taruta. Zeer charmant in een zijstraatje van de Plaza Mayor en een pracht van een gastvrouw. De trekpleister van Guadalupe is natuurlijk haar zeer imposant koninklijk klooster van onze Lieve Vrouw (zwarte madonna). Prachtige architectuur. Guadalupe is een uiterst charmant stadje aan de voet van de Siera de Las Villuercas.


Vroeg in de ochtend vertrokken we voor een 15 km lange wandeltocht die ik had uitgestippeld op de GPS: de route van Isabel La Catolica. Prachtige wandeling die ook deels is bewegwijzerd. In Guadalupe bleven we twee nachten en reden nadien door naar Berzocana, in de Siera de Las Villuercas. Hier overnachtten we drie dagen in Casa Rural Finca la Siera. We maakten een fietstocht naar het prachtig gelegen Cabanas del Castillo waar je vanop het kasteel een immens zicht heb op Las Villuercas. Een must! Ook vanuit ons hotel deden we een prachtige wandeling waar we een zeer close encounter hadden met een vale gier die we konden benaderen tot op pakweg 10 meter. Kippevelmoment!


Van Berzocana ging het dan richting Trujillo via Garciaz en Madronera langs binnenwegen. Je rijdt dan doorheen de 'dehesas', de typische boomweides in Extremadura. Trujillo blijft één van mijn favorietjes. We bleven er twee nachten in mijn vertrouwde Hostal Hueso en reden dan door naar Villareal de San Carlos waar we sliepen in La Siera de Monfragüe. Het nationale park van Monfragüe hebben we weer langs alle kanten uitgewandeld. De gieren, arenden, wouwen, ... zijn altijd in de buurt. We zagen tijdens onze wandelingen ook veel herten en everzwijnen. Na drie dagen natuurschoon ging het dan richting Salamanca. Toch wel één van de mooiste steden waar ik ben geweest. De stad ademt een enorme 'grandeur' uit en is een pareltje qua architectuur. Wereldberoemd is natuurlijk het barokke 'Plaza Mayor'.


Salamanca wordt ook wel de 'golden city' of 'La Dorada' genoemd omwille van zijn zandkleurige gebouwen. We sliepen er in het charmante 'Sweet Home Salamanca' in het centrum van de stad. Salamanca is een must. 

Na twee nachten reden we een stukje terug richting Las Batuecas - Siera de Francia, een prachtig stukje natuur tussen Salamanca en Léon. We verbleven in het kleine maar leuke dorpje 'Las Mestas' en sliepen in 'Hospederia Hurdes Reales'. In dit prachtig en rustig stukje natuur had ik terug enkele wandelroutes uitgestippeld op mijn gps. Je hebt de zeer mooie wandeling naar de 'Mirador del Portillo' of de wandeling naar het Monasterio del Desierto de San Jose de Las Batuecas. Wat je ook zeker moet doen is de autorit vanuit Las Mestas naar 'El Gasco' zowat het einde van de wereld. Hier stopt de weg en kan je een zeer mooie heen en terug wandeling doen aan het einde van het dorp. Een must!!
We brachten er ook een bezoek aan het bergdorpje 'La Alberca'. Zeker de moeite om eens door te wandelen. Je bent hier ook in de streek van de heerlijke spaanse hespen. Deze heb je in 4 kwaliteiten: cebo - cebo de campo - recebo en de topkwaliteit 'bellota'. Niet goedkoop maar wel superlekker. Siera de Francia is een aanrader want onbekend en weinig toerisme. Zeer mooie streek.


Na drie nachten reden we dan door naar onze laatste Spaanse bestemming nl. Léon met zijn bekende prachtige gotische kathedraal. Als je Léon binnenrijdt heb je de indruk in een wat groezilige stad te belanden maar eens je de stad verkent, zie je dat dit een leuke, levendige stad is met heel wat bezienswaardigheden en heel wat leuke pleintjes. Het is zeker een stad om terug te keren. Léon is ook een vaste pleisterplaats voor de vele pelgrims op weg naar Santiago de Compostela. Wij sliepen er in zo'n typische halteplaats voor de pelgrims: Hospederia Monasteria Pax. 's Avonds straalt Léon ook een zeer gezellige sfeer uit met tal van goede restaurants en leuke bars. Onze reis zat er op. We keerden terug richting Gent met een tussenstop in Angoulême, een stad in het zuidwesten van Frankrijk. Zeker ook een aanrader.