Tajine


Tajine van schaapsvlees of Koningstajine

 5 - 6 personen

 

1,3 kg schaapsvlees met been

 

Groenten:

  • 2 grote uien fijn hakken
  • 3 wortelen in dunne repen of in blokjes snijden
  • 3 raapjes in dunne repen of blokjes snijden
  • 1 à 2 courgettes in dunne repen of blokjes snijden
  • 1 à 2 aubergines in dunne repen of blokjes snijden
  • 4 tomaten pellen en in partjes snijden
  • 1 à 2  teentjes look
  • 1 bosje peterselie fijn hakken
  • 50 gr. geweekte krenten (in lauw water)
  • ¼ opgelegde citroen = citroen niet helemaal doorsnijden maar in vier parten verticaal. Deze vol zout stoppen – een pot of bokaal vullen en goed afsluiten – in donker bewaren – na 1 maand is deze gebruiksklaar (zout afspoelen)

Kruiden:

  • ½ koffielepel paprikapoeder
  • ½ koffielepel komijnpoeder = Djintan van de Oosterse keuken
  • ½ koffielepel vers gemalen zwarte peper
  • 1 koffielepel basilicum
  • 1 koffielepel gember = Djahé van de Oosterse keuken
  • 1 koffielepel raz-el hanout (= tête (chef) du cuisine). Te bekomen in de betere Marokkaanse zaak
  • 15-tal korianderkorrels
  • 6 saffraandraadjes
  • 1 snuifje cayennepeper
  • 1 à 2 koffielepels zout
  • ½ tas water met opgelost bouillonblokje
  • 1 mespunt kleurstof voor voeding (okerkleur)

 

Bereiding:

 

Olijfolie (5 à 6 soeplepels) in de tajine (aarden kom) of in een braadketel. Het vlees lichtjes bruinen. Meng alle kruiden samen en meng deze onder het vlees. Leg de in repen gesneden wortelen en rapen erover + de geweekte krenten. Overgiet dit alles met de ½ tas bouillon en bestrooi het geheel met de fijngehakte peterselie.

Laat dit alles ongeveer 1 uur stoven.

Voeg dan de fijngehakte uien toe en de in  repen gesneden courgettes en aubergines en laat nog een ¾ uur verder sudderen. Voeg ook maar de ¼ opgelegde citroen toe. Als je geen opgelegde citroen klaar hebben kan je dit ook vervangen door ¼ of 1/8 verse citroen.

Daarna voeg je er de in parten gesneden tomaten aan toe en laat rustig verder sudderen.

Let wel dat het geheel niet kookt maar suddert. Als je het doet op houtskool zorg er dan voor dat het een rustig vuurtje is. Roer af en toe het geheel eens om zodat de smaken zich goed vermengen.

Ik laat alles toch wel een goeie 4 uur sudderen om de volle smaak te hebben en dan zijn de kruiden ook goed doordrenkt alsook alle andere smaken.

 

Je kan dit serveren met couscous, rijst of met brood