Jeepsafari Augustus 2008 - deel 1


Met Iberia vlogen we over Madrid rechtstreeks naar Marrakech. We boekten in Jnane Mogador. Dit hotel lig op wandelafstand van het bekende Jemna el-Fna plein. Tien jaar geleden stond ik hier ook en niks was veranderd. Nog steeds een heksenketel tot en met. We deden een klassieke stadsverkenning en in de namiddag bezochten we nog de botanische tuin van Majorelle om af te koelen. 's Anderendaags vertrokken we voor onze tiendaagse rondrit.

De eerste verbindingsrit was er al onmiddellijk eentje om u tegen te zeggen. We reden langs pistes richting Aït Benhaddou via Telouet. We deden er ongeveer 7 uur over doorheen prachtig landschap. De rit was vooral lastig omwille van de hitte en natuurlijk de piste die niet te onderschatten is. We overnachtten in Kasbah du Jardin en waren heel opgelucht dat dit hotel over een zwembad beschikte. Het lag ook dicht bij de kasbah van Aït Benhaddou. Omdat we vroeg vertrokken waren hadden we in de namiddag nog ruim de tijd om de kasbah te bezichtigen. De ondergaande zon zorgde voor heel mooi licht en leverde mooie foto's op.


De volgende morgen nog wat foto's genomen van de kasbah en dan vertrokken richting Dades kloof. We reden via Boumalne richting Tamalt aan het begin van de kloof. We sliepen in hotel Miguirne. Dit was een schitterende locatie met prachtig zicht op de kloof. Het was een van de weinige dagen dat we regen hadden (in augustus!). In de late namiddag deden we nog de korte maar zeer mooie wandeling, 'de kloof van Sidi Boubkar'. Deze vertrekt pal aan het hotel en leidt doorheen een zeer mooie kloof waar je op een bepaald moment tot ongeveer kinhoogte door het water moet stappen. Een aanrader en opwarmer voor volgende wandelingen.

's Anderendaags planden we een wandeling met de gids van het hotel. Ik ben zijn naam spijtig genoeg vergeten maar het was een schitterende kerel. De tocht van 'les cañons' was ook meer dan de moeite. We wandelden doorheen prachtige rotsmasieven en doorkruisten enkele leuke dorpen waar je het echte plattelandsleven zag . We wandelden ongeveer 6 uur in stralend weer en de zon geselde onze schouders.

's Avonds schotelden ze ons de beste tajines voor en met een lekker biertje spoelden we deze zeer mooie dag door. Een dag langer mocht zeker maar de volgende verbindingsrit wachtte ons.


De volgende rit ging terug via Tamalt naar Tinerghir aan de Todrakloof. Dit was terug een ritje van ongeveer 6 uur doorheen steeds wisselend landschap. Dergelijke jeeptochten zijn niet van de poes maar de omgeving maakt veel goed. Daarenboven was onze chauffeur Mohamed niet van het gehaaste type waardoor we wel wat tijd hadden om genoeg te genieten. Hier sliepen we in hotel Amazir
. Een aanrader! Superlekker eten en wat een zalige rust ... 


Ook in de Todrakloof deden we een inspannende wandeling. Doorheen de 'palmerai de Tinerghir', waar ongeveer 700.000 dadelpalmen groeien, ging het richting Todra-kloof. De wandeling doorheen de palmerai was heel rustig maar in de kloof zelf wemelt het van de toeristen. Wel mooi natuurlijk. Omdat de anderen het niet zagen zitten in deze hitte nog een wandeling te doen deed ik er eentje op mezelf met onze gids. We maakten nog een wandeling van ongeveer 4 uur doorheen het gebied van de Todra. Dit was een zeer mooie wandeling doorheen prachtig rotslandschap. Het was broeierig heet ook al omdat er weinig of geen schaduw was.

's Avonds deden we nog een begeleide wandeling doorheen de palmerai. Elke 'local' had daar zijn eigen groentetuintje dat ze naar believen bewerkten. De palmerai is meer dan een bezoek waard omwille van de rust maar ook door de schoonheid ervan. Duizenden palmen met op de achtergrond rotsmassief. 's Avonds was het weer duimen en vingers aflikken van de heerlijke Marokkaanse keuken. De woestijn wachtte ons...chaud chaud chaud :-)