Madagascar - Reisbeschrijving & foto's


Na aankomst in Tuléar reden we door naar Ambondrolava, het dorp van de Reedcutters. Daar leidt een Belg, Benjamin De Ridder, het project 'Honko', wat Malagasisch is voor 'mangrove'.

Na een korrte rondleiding in het dorp reden we door naar Ifaty waar we overnachtten in het Mangilly hotel. In Ifaty deden we een piroguetocht, bezochten we natuurlijk het dorp en brachten we ook een bezoek aan het Reniala Reserve, bekend voor zijn vele baobabs.

Vanuit Ifaty reden we richting Ranohira, een tocht van om en bij de 6 uur. Daar maakten we een dagtocht in het Isalo National Parc. We combineerden 'la piscine naturel' met de Namaza trail. Een zeer mooie en gevarieerde wandeling door prachtig natuurschoon. Ons hotel in Ranohira was 'Chez Alice'.


De volgende tussenstop was Ambalavao waar we verbleven in 'Aux Bougainvillées'. Aan dit hotel is ook het bekende Antaimoro papier verbonden. Het fabriekje bevindt zich achteraan het hotelcomplex. Vanuit Amabalavo deden we een tweedaagse trekking in het Andringitra National Parc. We combineerden de supermooie wandeling 'Diavolana of Full Moon walk' met de beklimming van 'Pic Boby' (2685m). Onze contactpersoon voor deze trekking was Adrien, die je zeker aantreft in het hotel. Op onze derde dag in Ambalavao bezochten we nog het kleine maar zeer mooie Anja Parc, gesticht door Adrien. Zeker de moeite waard.

Van Ambalavao ging het dan richting Ranomafana National Park. Dit veel bezochte park staat bekend om zijn vele dieren die je aantreft en dat is ook zo. Je ziet heel wat lemuren, kameleons, kikkers, vlinders, mooie vogels, mangoesten,... Een bezoek zeker waard. In Ranomafana sliepen we in 'Reniala Gite'. Een basic doch goed hotelletje, gelegen naast het park.


Via een tussenstop in Ambositra, bekend voor zijn houtsnijwerk, reden we naar Antsirabe, de stad van de pousse-pousse. Ons hotel daar was Green Park hotel. In Antsirabe stond een mountainbiketocht op het programma van ongeveer 60km. We reden eerst naar de meren 'Lac Andraikiba' en 'Lac Tritrivia'. Daarna reden we door naar de leuke en nog vrij traditionele stad Betafo. Vandaar terug naar Antsirabe. Een prachtige tocht, deels over piste, en zeker niet te onderschatten.

Na ons 'fietsavontuur' in Andasibe stond ons een lange verbindingsrit te wachten naar Andasibe. Deze tocht van ongeveer 7 uur leidde ons naar het land van Babakoto of de Indri zoals die in het malagasisch wordt genoemd. We werkten daar samen met Mitsinjo, een lokaal opgezette organisatie los van de staat. Ze beheren het Analamazaotra-park en dit moet niet onderdoen voor het Mantadia park. Ze beschikken ook over een kolonie Indri's. De confrontatie met deze schitterende dieren is meer dan de moeite. De president van Mitsinjo is Christin Nasoavina, een schitterende kerel!!


's Anderendaags deden we nog een wandeling in het Mantadia NP. Minder dieren maar prachtig qua natuur.

Van Andasibe gaat het dan via slingerende wegen naar Fénérive Est waar de overtocht wacht naar Île St.Marie en nadien naar Île aux Nattes, het kleine maar schitterende eiland ten zuiden. Daar verbleven we in Meva Paradis. Île aux Nattes is niet zomaar een eilandje voor zonnekloppers. Neem zeker de tijd om het binnenland te verkennen want dit is meer dan de moeite. Je kan het eiland trouwens ook volledig rondwandelen.

De laatste dag brachten we nog een bezoek aan de hoofdstad Antananarivo. Dit was het einde van een schitterende reis. Een prachtige maar spijtig genoeg arme bevolking. Het land moet nog heel wat verwezenlijken en hopelijk komt er een beleid in verband met de kaalkap van het oerwoud. Als dit zo doorgaat, blijft niets over van de unieke fauna en flora van Madagascar, het vierde grootste eiland van de wereld.