Reisroute


Genocide Memorial
Genocide Memorial

De eerste dag verkenden we de leuke oude binnenstad van Yerevan. Yerevan is een zeer leuke stad met heel wat pleintjes waar het leuk toeven is zeker wanneer het heet is overdag. De stad ademt een soort van grandeur uit, van mensen die profiteren van het leven. We lieten ons leiden door de route beschreven in de 'Bradt reisgids'. Wat zeker op je programma moet staan is een bezoek aan 'Genocide Memorial' (best te bereiken met een taxi).  Dit is een prachtig memorial maar wel eentje met een zeer bittere nasmaak. De foto's en films die je er te zien krijgt, blijven toch wel eventjes plakken. In de stad vind je genoeg eet- en drinkgelegenheden. Een stad om zeker eens terug te keren. 

De tweede dag reden we met een taxi (aan te vragen via hotel) naar de tempel Garni en nadien naar Geghard Monastery (Unesco Werelderfgoed).  Een bezoek aan de tempel van Garni duurt  niet zolang vandaar dat wij er een wandeling aan koppelden doorheen het Khosrov State Reserve naar de restanten van het Havuts Tar Monastery.  Een mooie wandeling zonder toeristen want hier wandel je echt alleen. Het is eventjes zoeken maar uiteindelijk lukte het wel. Wel zeer heet in de zomer. Genoeg water meenemen is de boodschap. 


Geghard Monastery
Geghard Monastery

Nadien reden we met een taxi door naar het mooi gelegen Geghard Monastery. Het is een zeer mooi klooster met nog zeer fraaie fresco's en muurschilderingen. Beide locaties liggen op minder dan anderhalf uur rijden vanuit Yerevan. Geghard ligt op ongeveer 10km van Garni. 

De volgende twee dagen kozen we voor een georganiseerde trip via het Envoy Hotel langsheen de hoogtepunten van Armenië. Armenië heeft zeker meer te bieden dan een paar dagen maar oorspronkelijk gingen we alleen Georgië doen. Deze tweedaagse tour is zeker een aanrader en je hebt meer dan tijd genoeg om alles te bezoeken. 

 


Noarvank Monastery
Noarvank Monastery

Noarvank MonasteryDe eerste stop was in Khor Virap. Deze kerk (op zich niet zo speciaal) ligt wel op een zeer mooie locatie met de berg Ararat op de achtergrond.  Vervolgens reden we door naar Noarvank Monastery met eerst een tussenstop  in Areni voor een bezoek aan een lokale wijnmaker. Armeense wijnen moet je echt leren appreciëren denk ik. 

Het Noarvank Monastery is voor mij een van de mooiste plekken in Armenië. Het is gelegen in een prachtige vallei en ook het klooster mag er wel wezen. De omgeving en ook de rit er naartoe zijn echt meer dan de moeite en een must om te bezoeken. Aan het begin van de kloof zijn een paar goede baanrestaurants waar je iets kan eten na je bezoek. Nadien rijd je door naar Khndzoresk Cave city en dat is wel een tijdje rijden.


Zorats Karer nabij Karahunj
Zorats Karer nabij Karahunj

Deze in de rotsenen uitgehouwen stad ligt ook in een prachtige vallei in de nabijheid van de vrij grote stad Goris. Overnachten deden we hier dan ook om dan 's morgens na het ontbijt onmiddellijk door te rijden naar de Tatev kabelbaan en Tatev Monastery. Zorg dat je voor 9uur aanwezig bent zodat je met de eerste kabellift kan vertrekken naar het monasterium wat op zich niet zo speciaal is. De kabelrit er naar toe daarentegen is wel spectaculair over een prachtige diepe vallei. Alleen spijtig dat het bij ons niet zo'n mooi weer was. De overtocht op de hoogstgelegen tweerichtingen kabelbaan duurt 12 minuten. Vanaf Tatev is het een klein halfuurtje rijden naar het Stonehenge van Armenië: Zorats Karer nabij Karahunj. Dit is toch ook wel een bijzondere locatie. Je vindt er in de wijdsheid heel wat stenen menhirs die mogelijks verband houden met de kosmos maar echte verklaringen zijn er nog niet voor. Zeer fotogenieke locatie zeker als het weet niet al te best is met heel wat wolken op de achtergrond. Aanrader!!


Eén van de vele imkers langs de wegen in Armenië.
Eén van de vele imkers langs de wegen in Armenië.

Als laatste bestemmingen gaat het dan via de Selim Pass richting het Sevan-meer waar je nog een bezoek brengt aan het kerkhof van Noratus waar je de grootste verzameling khachkars vindt. Dit zijn 'kruisstenen' met soms bijbelse figuren of taferelen die dienstdoen als grafzerk. Een laatste tussenstop was het fraai gelegen klooster van Hayravank aan het Sevan-meer. Je vindt in Armenië heel wat kloosters en kerken. Het is vooral de omgeving waarin ze liggen die het boeiend maakt op een paar uitzonderingen na zoals Noarvank. Ik kan deze tweedaagse alleen maar aanbevelen. Je doorkruist Armenië van west naar oost en ziet heel wat van het land. Je kan met je privéchauffeur ook overal stoppen om foto's te nemen. Zeker ook eens stoppen bij één van de vele imkers langs de wegen die allemaal overheerlijke honing verkopen, of bij een fruitverkoper waar je buitenproportionele watermeloenen kan kopen.

Armenië is een mooi land met zeer vriendelijke bevolking.