Vardzia Cave City
Vardzia Cave City

Vanuit Yerevan vertrokken we via Giumry naar de grensovergang in Bavra. Zo kwamen we Georgië binnen. De rit van Yerevan naar Vardzia duurde net 5 uur. De omgeving in de buurt van onz hotel 'Vardzia Resort' is prachtig. Wat een uitzicht had je hier. Bij aankomst relaxten we vooral en genoten van de luxe van deze resort. De volgende ochtend gingen we dan te voet op verkenning naar de Vardzia Cave city. Hier kan je wel een paar uurtjes rondwandelen. In de buurt is ook een nonnenklooster maar dat stelt op zich niet zo veel voor. Van Vardzia ging het dan richting Achaltsiche omdat we daar onze 4x4 ophaalden. In Achaltsiche heb je het mooie maar overgerestaureerde 'Rabati'. Achaltsiche was gewoon een stopover om de lange rit morgen naar Batumi wat te breken.


Boven op de Goderzi-pass
Boven op de Goderzi-pass

Van Achaltische ging het dan naar Batumi aan de Zwarte Zee via de Goderzi-pass. Hier hadden we onze 4x4 echt voor nodig. Dit is ook ongeveer een rit van 6 uur met stops want het loont echt wel de moeite deze pass te doen. In Batumi bleven we 2 nachten (1 volledige dag) en sliepen in het centraal gelegen 'Varios Hotel'. Batumi is leuk om eens rond te lopen en heeft wel een paar statige huizen en moderne hoogbouw. Onze volgende halte was Mazeri in het noorden. Dit ligt in de Dolra-vallei en is echt de moeite. Je bereikt het vanuit Batumi via Zugdidi en dan richting Mestia volgen. Hier bleven we drie dagen en deden verschillende prachtige bergwandelingen zoals de Ushba en Guli-glaciers. Dolra-vallei is echt te prefereren boven Mestia omwille van de drukte. Onze uitvalsbasis was het goed gelegen 'Grand Ushba Hotel'.


Zicht op Mount Kasbek (5047 m)
Zicht op Mount Kasbek (5047 m)

Na la het natuurschoon in Mazeri reden we via Mestia naar Ushguli. Mestia is wel een leuk stadje maar zeer toeristisch. Voor de rit naar Ushguli heb je (nu nog) een 4x4 nodig zeker voor het laatste stuk. De aankomst in Ushguli is echt supermooi. Je moet wel wat geluk hebben met het weer hier. Je zit immers al op 2400 m hoogte. We bleven hier ook twee nachten om dan via Mestia terug te keren en op weg naar Kutaisi. Normaal rijd je dan via Zugdidi terug maar wij lieten ons leiden door Maps.me en hadden een heerlijke rit door het platteland. Je kan ook de Zagar-Pass over en via Lentheki zo naar Kutaisi maar bij vertrek was bij ons het weer te slecht. Spijtig want zeer mooie rit. Kutaisi was ook enkel een overnachtingsplaats en tussenstop voor onze volgende rit naar Kazbegi (Stepantsminda).


Typische 'straat' in Ushguli
Typische 'straat' in Ushguli

's Anderendaags vertrokken we dus richting Kazbegi. Het eerste deel verloopt over een zeer goede autosnelweg die plots overgaat in een gewone weg door de bergen. De rit is daar wel mooi maar je gaat niet zo snel vooruit omwille van het drukke verkeer. Het laatste deel is dan terug autosnelweg tot in Tbilisi ongeveer waar je de afslag neemt en via de Military Highway naar Kazbegi verder rijdt. Je passeert de fraaie Ananauri-kerk en een paar km voor Gudauri wordt deze baan een echte bergpass met heel wat haarspeldbochten. Je rijdt ook voorbij het mooi gelegen 'Russia-Georgia Peace Monument'. Daarna is het niet ver meer naar Kazbegi dat prachtig omgeven is door de Hoge Caucasus. Ook hier kan het weer snel omslaan zoals we merkten bij aankomst toen het water met bakken uit de hemel viel. 


Zicht op Tbilisi
Zicht op Tbilisi

In Kazbegi bleven we ook twee nachten en deden daar de mooie wandeling naar de Gergeti-Trinity Church. De volgende keerden we dan terug naar Tbilisi waar we overnachtten in het oude stadsgedeelte. We verkenden de volledige oude binnenstad en deden alles te voet op basis van wandeling in de Bradt reisgids. De voorlaatste dag reden we dan nog naar Davit Gareja en de rit er naartoe is ook een voltreffer. Zeker als je je laat leiden door Maps.me en de rit door de velden neemt. Zorg wel dat je voldoende benzine hebt. Davit Gareja is mooi gelegen aan de grens met Azerbeidjan en is meer dan een aanrader. We bleven nog een dag in Tbilisi waarbij we nog een stukje van het modernere Tbilisi verkenden.