Indonesia 2015 - 17: Flores - Lombok - Sumbawa - Lembongan - Bali - Java

In oktober 2015 verkende ik de eilanden Flores - Lombok - Sumbawa en Bali. Een prachtige trip in een overweldigendenatuur. Flores is niet zo toeristisch maar is meer dan de moei<te waard om te bezoeken. Lombok heeft ook veel te bieden maar veel toeristen komen voor de Rinjani en het plattelandsleven rond Tetu Batu. De boottrip tussen Flores en Lombok is eveneens een aanbeveling. Je bezoekt de eilanden Komodo en Rinca voor de Komodo-varaan en tussendoor zijn er heel veel snorkel plaatsen. Als je gelukt hebt, kan je zelfs zwemmen met de Manta's (roggen) of dolfijnen.  Dit is echt een onvergetelijke ervaring. Zoals overal in Zuid-Oost Azië zijn de mensen hier allemaal zeer vriendelijk en gastvrij. 

In 2017 verkenden we Java en Bali. Java is een immens land dat eigenlijk een vakantie op zich is. Hier is zo veel te doen dat twee weken veel te kort zijn. De eerste paar dagen verkenden we West-Java. Hier zie je zeer weinig toeristen en dat merk je ook aan de infrastructuur die veel minder is dan in Centraal en Oost-Java. De wegen zijn er ook in veel slechtere staat. De streek rond Yogjakarta is dan weer wel toeristisch en heeft ook veel te bieden. De tempels van Borobudur en Prambanan zijn meer dan de moeite waard. 

Flores - Lombok

Het meest authentieke eiland dat we verkenden in Indonesië. Zeer leuke plaatsen zijn Bajawa, Moni, Maumere, Labuan Bajo en natuurlijk de Kelimutu vulkaan. Lombok is totaal anders dan Flores. Tetu Batu is zeer leuk om rond te kuieren en de oude ambachten te bezoeken en kennis te maken met de lokale bevolking. En natuurlijk, als je in Lombok bent moet je de uitdaging aangaan en de Rinjani vulkaan beklimmen. Hard!

Java - Bali

Ook twee verschillende eilanden. Java is vooral islamitisch terwijl Bali Hindoeïstisch is. Dat verschil merk je direct. Het natuurschoon in Java is overweldigender dan op Bali met name de Bromo vulkaan, Kawa Ijen... Je hebt ook de tempels natuurljk van Borobudur en Prambanan. Must sees! Bali heeft ook veel tempelpracht en meer kustfaciliteiten en is ook een heel stuk kleiner dan Java. 

Lembongan Gili

De Gili-eilanden vond ik maar niks. Lembongan daarentegen is rustig en ook mooi van natuur. De vraag is hoe lang dit nog allemaal zal duren want stilaan krijg je meer en meer hotels ... en meer toeristen die het drukke Bali ontvluchten. Ideaal eilandje om het einde van je reis af te sluiten.