Reisroute 2017


Onze reistickets boekten we via MomondoWe vlogen met Emirates van Düsseldorf naar Dubai en dan naar Jakarta (Java). De terugreis was vanuit Denpassar (Bali). 

In Jakarta bleven we maar 1 nacht. 's Anderendaags vertrokken we met de trein richting Bandung waar onze chauffeur ons opwachtte.Treintickets kan je makkelijk boeken via Tiket.com. Wij kozen voor executive class en het was nog spotgoedkoop. Omdat we een deel van West-Java bezochten kozen we voor een chauffeur die ons 10 dagen lang rondvoer tot aan de haven van Ketapang waar we inscheepten naar Bali. Een chauffeur bied je de mogelijkheid iets flexibeler te reizen en te stoppen waar en wanneer je wil. De chaffeur Arija leerden we kennen via de reissite Reisgenie.


Onze eerste stop was Garut op ongeveer 3 uur rijden van Bandung. Omwille van de kleine, smalle en in slechte staat verkerende wegen moet je rekenen op ongeveer 30km/uur. Reis in Java met de wagen neemtdus wel wat tijd in beslag. In Garut sliepen we in Kampung Sumber Alam, een soort van vakantiepark voor moslims. Als westerling stak je toch een beetje af tegen alle moslims hier die bovendien allemaal (vrouwen) gesluierd rondliepen. Maar je werd zeker niet onvriendelijk benaderd. Integendeel. Wel een zeer duur resort voor wat het eigenlijk is. De foto's zeggen zeker niet alles. Garut zelf stelt niet zoveel voor maar we kwamen eigenlijk voor de Papandayan-vulkaan. Spijtig genoeg was het weer niet opperbest waardoor de view beperkt bleven. Wel leuk om een zeer actieve vulkaan te bezoeken. Hiervoor heb je echt wel transport nodig want vanuit Garut is het ongeveer anderhalf uur rijden naar de top van de vulkaan. Waarschijnlijk een topbestemming bij zeer mooi weer.


Onze volgende bestemming was Batu Karas aan de zuidkust van Java. We maakten een tussenstop in Kampung Naga, een dorp waar ze nog leven volgens de oude tradities. Hier is geen stromend water of elektriciteit. Kampung Naga ligt in een zeer mooie vallei en bereik je door een lange trap af te dalen. Prachtige omgeving alleen liet het weer ons ook hier in de steek. Veel regen. Maar een absolute aanrader. Batu Karas bereikten we na een rit van ongeveer 5 uur. We sliepen in het gezellige Villa Moynet pal voor de kust.  Hier hadden we wel een dag goed weer die we vulden met fietsen in het binnenland. Prachtig! We bezochten ook de 'toeristenval - The Green Canyon'. Het is wel mooi maar het is een komen en gaan van bootjes met toeristen waar door je geen tijd krijgt om eens rustig rond te kijken. Als je er bent moet je het wel doen maar verwacht er niet te veel van.  We fietsen vooral lukraak door het mooie landschap en bezochten zowat alles wat je daar kon bezoeken. 's Anderendaags was het terug slecht weer waardoor we besloten een dag vroeger naar Yogjakarta door te reizen. Omwille van een vulkaanuitbarsting konden we niet naar het Dieng Plateau.


De rit naar Batukaras duurde ongeveer 7 uur. We sliepen in het zeer gezellige Prambanan Guesthouse (aanrader). In Yogjakarta kan je overal lekker eten, ook het streetfood is een aanrader. Wil je eens iets anders en lekker westers eten met oosterse invloeden dan is Mediterranea meer dan een aanbeveling waard. Yogjakarta is een zeer leuke stad. Je kan alles gemakkelijk te voet doen of met een becak. Zeker doen: Kraton, Taman Sari, zilverwijk Kotagede, de vele lokale markten, ... Borobudur en Prambanan hebben we niet bezocht vanuit Yogjakarta maar we sliepen telkens ter plaatse omdat je dan toch wel een uur uitspaart zeker voor Borobudur. In Borobudur sliepen we in de homestay Efata. Zij regelen voor jou de sunrise tour naar Borobudur. Deze tempel is een absolute aanrader. Ook deze van Prambanan. Na het bezoek aan Borobudur reden we richting Prambanan. Hier sliepen we in de homestay Rumah Desa. Deze homestay is een absolute aanrader met een schat van een gastvrouw. De tempel van Prambanan is zeer dichtbij.  Vanuit onze homestay fietsen we ook door het mooie platteland dat de tempel omringt. Als je in Yogjakarta overnacht en je wil naar Borobudur moet je wel rekenen op zeer vroeg opstaan en nog een ritje van ongeveer anderhalf uur. 


Onze volgende trip was naar de Bromo-vulkaan. Velen doen dit met de trein of in twee dagen. We deden het de 'hard-way' in 1 dag. Dan doe je er ongeveer 10 uur tot in Cemoro Lawang. We sliepen in het leuke hotel Yoschi's. Zij regelen voor jou de volledige jeeptocht naar de Bromo-vulkaan. Je staltop om 3 uur en om 3.30 uur vertrekken de jeeps richting vulkaan en dan maar hopen op open weer. Wij hadden een prachtige zonsopgang die morgen en zorgde voor idyllische foto's. Dit is toch één van de mooiste views die ik ooit zag. Ondanks de vele toeristen is et best wel te doen om goede foto's te maken. Tip: stop niet aan de eerste vierpoint maar ga door naar de tweede viewpoint waar net iets minder toeristen staan.


Na het bezoek aan de Brom-vulkaan reden we door naar Baluran National Parc. Dit was een ritje van ongeveer 6 uur. We overnachten hier in de absolute aanrader Rosa's Ecolodge. Hopelijk doet ze verder met haar ecolodge want ze behandelt je echt als koningen. Supervrouw die er nu alleen voorstaat. Ze heeft safari-jeeps waarmee je het Baluran NP bezoekt. Verwacht je niet aan een massa dieren maar het is wel een mooi park. Zeker wanneer je in de savanne van Bekol aankomt. Ook Bama beach is zeer mooi alleen moet je hier wel opletten van de agressieve aapjes die alles proberen te stelen.Wij bleven een ganse dag in het park en genoten er elk moment van. Een tussenstop meer dan waard vinden wij. We bleven 2 volle dagen bij Rosa en genoten ook van de omgeving. Vanuit Baluran is het ongeveer een uurtje rijden naar de haven van Ketapang war je de overzet neemt naar Bali. De tickets zijn echt goedkoop en de overzet duurt een klein uurtje. Hier had ik afgesproken met de chauffeur van ons hotel in Ubud en zoals te verwachten stond hij ons ook op te wachten.


In Bali bleven we drie dagen en sliepen in Ubud in het zeer goede Pekak Mangku Guesthouse op een tiental minuten wandelen van het stadscentrum. Ubud is zeer levendig en leuk om rond te wandelen. Gaan eten in de oudste warung van Ibu Rai is een must. Wat je ook zeker moet doen is de Campuhan Ridge Walk. Wij wandelden zelfs door tot in Taro (16km)Via onze guesthouse boekten we ook een tempeltoer en een bezoek aan de prachtig gestileerde rijstvelden van Jatiluih. We bezochten volgende tempels: Pura Taman Ayun, Pura Ulun Danu, Pura Batukaru en Pura Tanah Lot aan de kust. Allevier zijn ze aan te bevelen omwille van hun ligging. Zorg dat je zeker de zonsondergang meepikt aan Pura Tanah Lot! 


Na Java en Bali gingen we nog naar Lembongan om de laatste drie dagen van onze vakantie wat uit te rusten. De overzet naar Lembongan boekten we via Marlin Lembongan (opgelet de overzet is niet voor gevoelige magen = ruwe zee). Ons verblijf was de Palm Grove Villa op wandelafstand van de aanlegplaats voor boten. Lembongan is relatief klein dus ideaal om dit te verkennen per scooter. Je kan ook via de Yellow Bridge naar het naburige eiland Nusa Ceningan. Ga zeker iets drinken/eten/relaxen in bar & restaurant Sea Breeze op Nusa Ceningan (dichtbij de Yellow ridge). Zeer tof en gezellig.