Nationaal Parc 'Peneda Gerês'

Schitterend natuurpark. Spijtig genoeg vind je nog niet zoveel uitgestippelde wandelroutes en ben je aangewezen op kaart, kompas en/of GPS. Wij deden enkele wandelingen beschreven in de Sunflower reisgids. Vooral de wandelingen in Brufe en Soajo zijn de moeite waard. Let wel dat Brufe niet zo evident te bereiken is. Je moet eerst naar Gerês rijden (hier bevindt zich een informatiebureau) en vandaar over heel smalle wegjes naar Caldas do Gerês. Op deze weg kan nauwelijks een auto passeren. Hou rekening met het agressieve rijgedrag van de Portugezen. Vanaf Caldas is het nog ongeveer 4km naar Brufe. Soajo bereik je best via Ponte de Barca. Hangt natuurlijk af vanwaar je vertrekt. In Soajo vindt je ook nog heel wat ‘espigueiros’ of de graanschuren. Vertrek telkens vroeg en neem voldoende tijd voor de wandelingen. Goede wandelschoenen zijn aan te raden. Zeker geen sandalen omwille van de vele bramen. Een rondrit met de wagen is ook aan te raden en dan stop je hier en daar waar je mooie plaatsen tegenkomt. Vanuit Gerês richting Ermida en zo terug is een mooie rondrit. Ook hier smalle wegen! Uitkijken.
Een ideale manier om het park te bezoeken is overnachting te zoeken in een van de dorpen. Er staan voldoende aanwijzingen naar hotels, poussada’s en campings. Bij warm weer voldoende water voorzien want de temperaturen kunnen oplopen. Maar het kan evenzeer amper 15 graden zijn in de zomer met veel mist en regen.
Wanneer je het park doorkruist met de wagen vind je voldoende paden om te gaan wandelen. Sommige zijn niet gemarkeerd en dan is het heen en terug. Meer en meer komen gemarkeerde paden maar hou er rekening mee dat die markeringen niet altijd even duidelijk zijn. Kompas en GPS kunnen ook hier wonderen doen. Ik beschik over een kaart van het park en je mag die altijd opvragen.


Cabeceiras

Vooral een bezoek waard omwille van zijn schitterende kathedraal. Voor de rest heeft dit doordeweekse stadje niet zoveel te bieden.


Vieira do Minho

Ponte da Misarela
Ponte da Misarela

Deze stad heeft niet zoveel te bieden. We kwamen hier vooral om in de ‘Lidl’ aankopen te doen :-). Wat wel een bezoekje waard is de ‘Ponte da Misarela’. Je rijdt richting Chaves en in de buurt van Ruivães zie je de pijlen naar deze oude brug. Je wandelt er te voet naartoe en je kunt je picknick meenemen om hem daar op te eten. Op de weg naar Chaves vind je ook de afslag naar het Nationale Park ‘Peneda Gerês’.